Leucemie mielomonocitară juvenilă

Povestea impresionantă de viaţă a lui Samuel Crisan

Samuel este un băiat în vârstă de 12 ani aflat în evidenţa compartimentului de Oncohematologie al Clinicii Pediatrie 2 din Cluj-Napoca cu diagnosticul de leucemie mielomonocitară juvenilă.
Este o boală hematologică gravă, care i-a marcat profund copilăria, necesitînd spitalizări frecvente şi prelungite. Numeroasele tratamente pe care l-a urmat, nu au făcut decât să aducă ameliorări trecătoare, iar boala necruţătoare progresează, punând în pericol mereu viaţa lui Samuel.
Examinările de citogenetică au arătat că celulele bolnave din măduva osoasă prezintă o modificare ireversibilă, monosomia-7, ce îl pune în pericolul  oricând de a evolua spre o leucemie acută, ce ar putea fi fatală.
În opinia medicilor care-l tratează, singura soluţie care-i poate reda sănătatea lui Samuel are nevoie de un transplant de celule stem hematopoetice. Din păcate însă, Samuel este singurul copil al familiei.
În lipsa unui donator familial, se impune căutarea unui donator înrudit compatibil de celule stem în Băncile Internaţionale de Celule Stem.
Acest proces este costisitor şi de durată, dar părinţii sunt decişi să facă toate eforturile pentru a salva unicul fiu.